Compania „EuroAlco” SRL este cunoscută departe de hotarele Moldovei pentru produsele sale alcoolice de înaltă calitate. În Moldova, însă, aceasta doar acum devine cunoscută ca producător de divinuri. Am adresat dlui Eugeniu Burceac, directorul general al întreprinderii următoarea întrebare: Cum s-a întâmplat că aceste produse sunt practic necunoscute pe piața locală?
Compania a fost, de fapt, creată în anul 1994, deși istoria sa îşi ia începutul în trecutul îndepărtat. Totul a început în 1898, la Chișinău, cînd a fost înființată fabrica de coniac «Н.Л. Шустовъ съ Сыновьями» („N.L. Şustov şi fiii”). Pe teritoriul fabricii s-a păstrat până în prezent cea mai veche distilerie din Europa, construită de însuși Şustov și considerată un monument de valoare istorică și culturală. Compania „Euro-Alco” este astăzi unul dintre succesorii tradiției de vinificație a legendarilor Şustov. Singurul lucru care s-a schimbat de atunci sunt noile tehnologii de producție aliniate standardelor avansate. Iar noi continuăm să păstrăm cu sfinţenie tradițiile celebrilor noștri predecesori.

Dar de ce pe rafturile magazinelor din Moldova divinurile „EuroAlco” au început să apară abia acum?
La început întreprinderea era orientată în exclusivitate spre export, în special, exportul vinurilor. Împreună cu partenerii noștri din alte țări am dezvoltat un produs, care, ca gust și calitate, nu cedează celor mai bune coniacuri franceze. Așa-numita „linie franceză”. Anume cu acest scop a fost creată marca „Louis du Conte”. Succesul a fost atât de semnificativ încât nu reușeam întotdeauna să satisfacem toate cererile piețelor de export.
Vorbiţi despre „linia franceză”, dar mai există şi alte varietăţi de divinuri?
Mai întîi de toate trebuie să menționez că preferințele consumatorilor din Moldova întotdeauna s-au deosebit de cele ale occidentalilor. Cum ar fi, de exemplu coniacul produs în țara noastră în anii 70-80 și cel francez, gustul și aroma erau absolut diferite. Și nu pentru că coniacul din Moldova era mai inferior, pur şi simplu, în mod tradițional aveam alte preferințe. Pentru linia franceză sunt caracteristice, inclusiv, așa-numitele „nuanţe de săpun”, iar coniacurile moldovenești se caracterizează printr-o aromă de stejar mai maturată. Prin urmare, noi împărţim convenţional divinul produs de noi în 3 categorii: „linia franceză”, „linia moldovenească” și produse intermediare celor două tipuri. Adică – divinuri pentru orice gust.
În ce țări sunt furnizate produsele dvs.?
Geografia livrărilor este destul de largă: Ucraina, Polonia, România, Bulgaria, Turkmenistan, Kazahstan, Slovacia, SUA, Canada, China. Desigur, comercializăm produse nu numai sud denumirea de brand „Louis du Conte”. Pentru fiecare piață există un brand aparte, familiar consumatorului, dar calitatea rămâne neschimbată. Apropo, acest lucru îl confirmă și numărul mare de premii, câștigate la concursurile internaționale de degustare.
Ați decis să vă lansaţi şi pe piața internă, putem afirma acum că a început o nouă etapă în dezvoltarea întreprinderii?
Da, aşa este. Este o provocare pentru noi și ne-am pregătit mult timp pentru a face acest pas. Compania „Euro-Alco” SRL dispune de capacități de producție și obiective care asigură un ciclu tehnologic complet. Înainte de a decide să ne lansăm pe piața internă, am mărit baza de materii prime, am achiziționat utilaj suplimentar. Înțelegem că avem consumatori destul de răsfăţaţi, că sunt mulți producători pe piață care activează de mai multă vreme și sunt foarte cunoscuți. Dar suntem siguri că vom reuși să concurăm cu succes cu mulți dintre ei.
Se ştie că în Moldova e dificil să găseşti personal calificat. Cum ați rezolvat această problemă și câte persoane lucrează în prezent la „EuroAlco”?
Întreprinderea are 120 de angajați. Colectivul a supraviețuit crizei din anul 2006. Compania noastră, care a fost unul dintre cei mai mari furnizori de băuturi alcoolice pe piața rusă, a suferit foarte mari pierderi din cauza aşa-numitului embargou al vinurilor. Ne-a fost foarte greu să supravieţuim atunci şi, mai ales, să păstrăm echipa de profesioniști. Am reușit s-o facem. Am devenit practic o familie în care fiecare munceşte pentru o cauză comună.
Ce divinuri dintre cele produse de întreprinderea dvs. pot fi procurate în Moldova?
După cum ați observat, „Louis du Conte” a apărut deja pe rafturi. Este primul nostru brand. Ţinând cont că se bucură de popularitate în alte țări, am decis să-l vindem şi în Moldova. Este disponibil în trei versiuni de prezentare: sticlă standard pentru divinul Gloria; sticlă exclusivă Quadro, versiune de suvenire Monaco. În viitorul apropiat veți putea procura divin de un alt brand – „Marele LOGOFĂT”, creat special pentru piața din Moldova.
Care este diferența dintre aceste două branduri?
Produsele ambelor branduri vor fi de cea mai înaltă calitate. Dar, desigur, ele vor fi diferite. „Louis du Conte” este un divin clasic, familiar consumatorului occidental de divinuri. Iar „Marele LOGOFĂT” este un divin pe care-l considerăm mândria noastră. Este produs pe baza unei tehnologii speciale, mai mult practicată în Moldova. Am încercat să îmbinăm tot ce-i mai bun în acest produs: tehnologii moderne, experiența multor generații și, desigur, am adăugat ceva din experiența şi sufletul nostru. Sperăm că acest produs va fi pe gustul cunoscătorilor adevărați ai divinurilor de înaltă calitate.
Și de ce anume «Logofăt»?
Este un tribut istoriei Moldovei. Titlul Marele Logofăt era folosit în Moldova şi în Valahia medievală pentru a desemna şeful cancelariei domnitorului şi custodele sigiliului ţării. În lipsa domnitorului Moldovei, funcţiile acestuia le exercita Marele Logofăt. Mulți dintre logofeţi erau personalitati, cu adevărat, remarcabile, intelepte si importante. „Bunătatea domnitorilor consolidează țara, cruzimea și, mai ales, lăcomia lor — o distrug». (Miron Costin, Marele Logofăt al Moldovei, „Letopisețul Țării Moldovei”)
Apropo, documentele lui Ștefan cel Mare, de obicei, începeau cu fraza: „Domnitorul a poruncit, logofătul a diriguit, pisarul a scris …“. Puțini știu că marele logofăt Ioan Tăutu, care a trăit pe timpul lui Ștefan cel Mare, a fost primul moldovean care a gustat cafeaua. Iar, după cum se știe, un coniac bun se completează ideal cu o ceașcă de cafea adevărată.
Ne dorim ca acest divin să devină o băutură cu adevărat națională, considerată mândria noastră, a tuturor. Și aflându-se departe de Patrie, brandul «LOGOFĂT» să le amintească oamenilor de Moldova.
Cât de curând «Logofăt» va apărea pe rafturile magazinelor noastre?
La începutul lunii octombrie vom da start vânzărilor oficiale și sperăm că foarte curând el va fi disponibil în fiecare unitate comercială. Prin urmare, cercetaţi atent cu privirea rafturile sau, pur şi simplu, întrebați consultanţii. Lista magazinelor, unde se vor face primele livrări, va fi postată pe internet, pe site-ul oficial www.euroalco.md și pe pagina «EuroAlco» din Facebook. Deveniți abonaţii paginii și veţi afla printre primii toate noutățile companiei «EuroAlco».
Ce divin aţi recomanda consumatorilor să încerce mai întâi de toate?
Încercați, simțiți, aveți încredere în sentimentele voastre. Gustați și luați propria decizie! Veți avea o astfel de oportunitate în doar câteva zile, la Festivalul Național al Vinului.